De av dere som leser Make-bloggen jevnlig vil sikkert dra litt på smilebåndet av denne posten. Jepp, dette er atter en “Ooooh ! Jeg klarer å blinke en LED”-post.

Jeg har egentlig aldri hatt dilla på LED-matriser, men siden ELFA og/eller postmannen tydeligvis har gått i vranglås, og nekter å levere meg pakkelapp for neste batch av komponenter, så måtte jeg finne på noe for å unngå å dø av kjedsomhet. Jeg begynte derfor å lodde LED-matrise. Det krever ikke store forberedelsene foruten en neve LEDs og det er bedre tidsfordriv å lage sin egen skjerm enn å glo på den i stua (Jeg har jo også allerede skrytt på meg at Lamna-kortet kunne adressere intet mindre enn 192 individuelle LED, så jeg kunne like gjerne lage en liten proof of concept.)

Monteringen var unnagjort på et par timer (, men jeg måtte begrense meg til 128 pixler istedet for 192, da jeg gikk tom for plass på eksperimentkortet). D.v.s hvis du går med planer om en sånn i full HD, så må du påregne å sette av ca 32000 timer med inhalering av lodderøyk. Blyfritt tinn er derfor å anbefale.

Den fysiske adresseringen av en slik matrise er på rad og kolonne-nivå, så koblingen er rimelig enkel. Du seriekobler bare katodene og anodene innenfor adresseringsområdet. Bruker du 7221/7219, så trenger du ikke tenke på å beregne seriemotstander til radene. Du slipper også å legge beslag på mer enn 3 pinner på mikrokontrolleren, da du har en enkel serieprotokoll mellom denne og displaykontrollerne.

For å gjøre bruken fra software enklest mulig, så laget jeg meg en liten memorymap som håndterte konverteringen av displayinformasjon i displaybufferet (som jeg baserte på det mer tradisjonelle kartesiske koordinatsystemet) mitt og det litt mer aparte forventingene til kontrollerne. Deretter var det “tut og kjør”.

Frameraten er helt akseptabel. Jeg må faktisk legge inn kunstpauser på ganske mange titusen klokkesykluser mellom hver frame for at teksten ikke skal scrolle for fort.

Videoen under viser en relativt enkel scrollende tekst, men jeg ser for meg at den kan ha ganske mange andre anvendelser. Lurer eksempelvis litt på å lage en automatisk blinds-klokke / infodisplay til neste pokerkveld. Et annet alternativ er å rebrande Lamna som R2D2-kontroller. Jeg vurderer også å sjekke ut om de gamle K155ID1/74141 Nixie-dekoderne kan pulses. Isåfall kan jeg kanskje hekte dem bak Max-kontrollerne for å bruke i custom-knipsekasse med Nixie-display.