Høhø… Da har jeg vært på loftet for å kannibalisere forrige coil for powersupply. Dette er en skikkelig godklump på ikke mindre enn 10 kilo mettall (med 2 ‘t”er). Jeg var så heldig å få tak i en slik med 277V primærspole.

I.o.m at de fleste av denne typen som er tilgjengelige er på 110V, så må en enten kjøre disse via en variac (koster fort en tusenlapp og oppover), eller koble 2 stykker, slik at primær’ene er i serie. En kan da ta ut 2x spenningen med 2 like trafoer og kjøre på normal nettspenning her heime. Dette er ulovlig og jeg snakker selvfølgelig helt hypotetisk. Alternativ 2 (fremdeles hypotetisk) er hvis en har 4 like 110V-trafoer, da lager en to seriekoblede blokker, hvor inngangene til disse kjøres i parallell, men i motfase. Dette kan skaleres opp inntil en når grensa for hva en normal (men selvfølgelig hypotetisk…) 16-amperskurs klarer å levere. Nå finnes det jo 3-fase-variac’er, men da snakker en om energinivåer nærmere 10KVA og en kan heller bestille seg en distribusjonstrafo (“Pole pig”) og kjøre i revers med en panelovn i serie med inngangen for å regulere strømmen. Dette er en øvelse som er forbeholdt voksne menn med garasje i land med svært liberale lovgivning forbundet med hva en kan gjøre med sikringsskapet sitt. Dvs den lille uskyldige Tesla Coilen kan fort utvikle seg til et (N)DE*

Så lenge en ikke har et roterende gnistgap (relativt kompleks affære), så bør en holde seg under 15KV ut fra powersupplyet for at en ikke skal få kontinuerlige “flammer” over gnistgapet.

Det som forøvrig er litt morsomt (og spesielt) med denne typen transformatorer, er at de er “current limited”, dvs de vil aldri trekke mer strøm enn det de er spekket for selv om du har en total kortslutning av utgangen. De er dermed _noe_ mindre dødelige enn eksempevis transformatorer fra mikrobølgeovner o.l. Jeg vil likevel ikke anbefale at en setter tunga borti en slik…

*) (N)DE: (Near) Death Experiment