Det er sjelden jeg blir opphisset av ræl på TV, men når Discovery kjører skamløs fringe-bait med påfølgende moron-switch, der man åpenbart ikke har gjort noen av hjemmeleksene sine, men isteded forsøker å juge seg unna, så tillater jeg meg å bli sur. Er nå inn i episode 3 av den lett hypede “Tesla’s Death Ray” på Discovery – og jeg mangler ord.

Først, litt bakgrunn – som Discovery elegant har valgt å hoppe bukk over…

Nikola Tesla, med over 700 patenter under beltet, som vi også kan takke for en del teknologiske bekvemmeligheter, som vi nå tar for gitt (dvs vekselstrøm, radio, røntgen, for å nevne noe), ble i eldre år intervjuet på bursdagen sin. I 1934, så fylte han 78 år.

Hitler var på den tiden nær ved å ta makten i Tyskland og Europa var inne i en ny periode med militær opprustning og Tesla fryktet at verden snart var på randen av en ny storkrig. Tesla var filantrop og hadde begynt å tenke ut en løsning på hvordan man kunne gjøre krig umulig.  Han skisserte ideen om en “Peace Ray” for avisene i intervjuet på 78-årsdagen. “A Machine to End War” var en av overskriftene. Et våpen, som kun var egnet til forsvar og ikke til angrep. Takket være sensasjonsjournalistikken, så har dette våpenet nå selvfølgeligvis gått over i historiebøkene som “Tesla’s Death Ray”.

Ideen fikk han etter et lite laboratorie-uhell. Han beskriver dette i et intervju i The New York Herald Tribune (1). Vi kan lese Teslas egne ord:

NYHeraldTribune1934

Tesla ga intervjuer til flere aviser, men gikk aldri dypt inn i detaljene. I New York Times og New York Sun og i Time (2), så svarer han nesten det samme på spørsmål om hvordan fredsstrålen fungerer, men han gir ingen tekniske detaljer.

nytimes_1934

Tesla døde 9 år etter, i en alder av 85 år. Han etterlot seg ikke noe testamente. Den intellektuelle arven til Tesla befant seg på hotellrommet han bodde på mot slutten av livet, samt på Manhatten Storage Warehouse i New York (Tesla hadde leid lagerplass her i 1934 og hadde betalt leia fram til 1942). Sava Kosanovic, som var Teslas nevø, og også var Jugoslavias ambassadør i New York på den tiden, ble informert om at han ville bli oppnevnt som bobestyrer 21. Januar 1943, men fikk ikke de formelle dokumentene overlevert før over fire måneder senere.

I 1936 så startet arbeidet med å danne et Tesla-instituttet i Beograd, med målsetting om å promotere Teslas vitenskapelige arbeid. Dette ble offisielt åpnet i 1939. Bogdan Gavrilovic, som var president i det serbiske kongelige akademi ble valgt som president for Tesla-instituttet og Sava Kosanovic var medlem av styret. Ikke før i september 1950 ble Teslas arv overført fra USA til Beograd. (Fun fact: Skipet som fraktet arven ankom havnebyen Rijeka. BTDTWTT (*)

OriginalPhoto-490693278.007679

(Utsikt mot havna i Rijeka fra kahytten. Photo credits: moi)

Tesla sine dokumenter befinner seg nå i Tesla-museet i Beograd. De har til dags dato registert 1623 tekniske tegninger (3), men det finnes angivelig tegninger, som ikke er gjort rede for. Ha i bakhodet at Tesla døde midt inne i 2. verdenskrig, så er var kanskje ikke helt unaturlig at forsvarsmakten i USA kunne tenkes å utvise viss nysgjerrighet mht om den gamle oppfinneren kunne ha etterlatt seg noe av militær verdi. Det tok også lovlig lang tid før Tesla sin nevø formelt ble oppnevnt som bobestyrer. Arven var i juridisk limbo i nesten et halvt år. Mye kunne ha skjedd i den tiden. Ting forsvinner, selv i mindre spektakulære arveoppgjør enn dette. So what.

The plot thickens – or not…

Ifølge Discovery channel, så ligger det da en detaljert beskrivelse av “dødsstrålen” i dokumenter, skjult for almennheten i de “hemmelige” arkivene på Tesla museet i Beograd. Det kjøres på med cloak & daggery stuff, der det bankes på museumsdører av amerikanere på søken etter sannheten om våpenet, hvorpå skumle serbere i arkivet (in the know) svarer “NO! Go Away!”. Det avtales møter i skogen. Vi får se bilder av amerikanere som ser på papirer, som ligger på bord. De leser ikke teksten, men ser på bildene og deretter på hverandre, før de nikker. Deretter drar de hjem og sveiser en ny top-load til coilen sin.

Blodtrykket mitt stiger og pulsen øker, men av helt feil årsaker.

Hele premisset for serien er at Tesla ble myrdet, because “Death ray secrets”. Discovery forsøker å overbevise oss om at han ikke døde en naturlig død i en alder av 85 år (Life expectancy for menn i USA var i 1943 62.4 år. Just sayin’…), og de gjør research og avtaler hemmelige møter for å skaffe nok informasjon til å kunne bygge en protoyp av dødsstrålen. Så langt, 3 episoder inn + teaserepisode, så har de feilet spektakulært. Det er mulig at byråkratiet i de hemmelige tjenestene i verden snurrer tregt, men man bruker ikke 9 år på å drepe en mann, gjør man vel ? Det kan umulig være forsvarlig bruk av skattepenger.

Tesla publiserte ideen om en peace ray i 1934. Et våpen, som kun var egnet til forsvar og ikke til angrep. Mannen brakte oss egenhendig inn i det 20. århundrede. Han ble rundlurt av samtlige av sine samarbeidspartnere. Han var avmagret, hønngammal og ensom. Han var 85 år og bodde alene på et hotellrom i New York. Verden hadde glemt han på det tidspunktet han døde – i 1943. Det er helt greit å legge inn tøflene på naturlig vis etter et sånt løp.

Jeg er også nesten sikker på at det hadde vært i de hemmelige tjenesters makt å gå inn på hotellrommet for å snoke litt i papirer mens Tesla var ute for å mate duene.

Techiene sveiser på TV.

Puddingene kan sveise. Det skal det ha. Så langt har de bygget en Tesla coil, som de har klart å ødelegge et par ganger. Vi har sett highspeedvideo av kortslutninger og streamere med relativt flau lengde. De har dratt en streamer til jord – og konkludert med at de har prototypet våpenet.

Igjen så sliter jeg med å finne ord. Jeg har en aldri så liten mistanke om at Tesla, selv i en alder av 78 år, var oppegående nok til ikke forsøkte å selge inn et dødsstrålekonsept , som forutsatte at fiendens fly var avhengig av å ha fastmontert en jordkabel for å kunne bli skutt ned.

Nope.

Nesten helt sikker på det.

Jeg vet at de sliter med crap internett i USA, men gudbedre – produsenter og researchere har vel fremdeles tilgang til Google ? Eller Bing ? Eller noen som har lest en bok ? Anyone ?

Men,…

Amerikanerne har da istedet bestemt seg for å konstruere feil dings, og så dokumentere dette over 6 episoder i beste sendetid.

I 1998, så ble det utgitt en bok med tittelen “Nikola Tesla’s Teleforce & Telegeodynamic Proposals” (4). I denne finner vi dokumenter, som er hentet fra Tesla-museet i Beograd. De er detaljerte nok i beskrivelsen av dødsstrålen, til at det burde være fullt mulig å bygge en prototyp. Man skal navigere Tesla-litteratur ganske forsiktig, da det er ekstremt mye rart der ute. Det kan selfølgeligvis være en forfalskning, men det er en del ting som taler i mot det.

  1. Boken ble utgitt i et relativt begrenset opplag, og var ikke spesielt dyr. Det var m.a.o ikke mye å tjene på den.
  2. Forfatteren, Leland I. Anderson er en anerkjent Tesla-historiker, og tilhører ikke fringe-divisjonen av Tesla fans.
  3. Stempelsignaturer fra Tesla-museet varierer innafor det troverdige.
  4. Designet er besnærende elegant og nytt (Jeg har aldri sett noe som ligner på noen av mine vandringer i mad science-krokene på nett eller biblioteket), samt at det involverer flere av Teslas tidligere patenter. Skulle jeg sette penger på det, så hadde jeg antatt at det var the real deal.

Kort fortalt, så er dødsstrålen basert på en enorm van de Graaff-lignende elektrostatisk generator, men med en Tesla turbin, som intern turbopumpe for å overføre ladning istedet for belte. I tillegg, så er en kritisk del av designet basert på et vakuumrør, som er åpent mot atmosfæren. Det høres smått crazy ut, men det baserer seg på den velkjente venturi-effekten, der man oppnår en trykkdifferensial ved å utnytte at summen av det dynamiske og statiske trykket i samme luftstrøm er konstant. Øker man det dynamiske trykket, så synker det statiske (inntil en eller annen irriterende fysisk lov slår inn). Spørsmålet er vel hvorvidt man klarer å oppnå et hardt nok vakuum til å effektivt aksellerere partikler, og hvordan man forhindrer “bråbrems” av partikler med en gang de er ute i atmosfæren. Tesla var relativt vag på det siste punktet, men konseptet er såpass far out at det nesten er underlig at ingen Teslahuer har forsøkt å reprodusere det for moro skyld. Interessant nok, så ble det i oktober, 1960 publisert en artikkel i Komsomolskaya Pravda en artikkel med tittelen “Secret of the Burning Ball”. Det skal sies at dette er en russisk tabloidavis, men artikkelen er referert i en bok (5) utgitt på Springer (som er et relativt seriøst forlag). Det som er litt interessant, er at de beskriver en konstruksjon, som angivelig minner svært mye om business-enden til Tesla’s “dødsstråle”. D.v.s et vakuumrør, som er åpent mot atmosfæren. (Russerne hadde tross alt tilgang til Tesla sine arkiver gjennom hele den kalde krigen). 3 episoder inn, og dette har enda ikke vært nevnt i serien. (Jeg har ennå ikke lyktes i å slå kloa i denne artikkelen, men det står definitivt på bucket-lista :))

Jeg har hatt denne boka i hylla i 20 år nå, og jeg ganske sikker på at det er flere eksemplarer der ute av den. Beskrivelsen av virkemåten er så bra at et det burde være innafor for hvem som helst, som har en viss overskuddskapital, samt som har tilgang til et mekanisk verksted, å bygge en “Peace Ray”.

Jeg håper det tar seg opp på Discovery, så jeg skal lide meg gjennom de neste episodene også, men jeg frykter det verste. Så langt er den beste beskrivelsen jeg kommer på – “not even wrong”.

Referanser:

  1. “Beam to Kill Army at 200 Miles, Tesla’s Claim on 78th Birthday”, The New Yopr Herald Tribune, July 11, 1934
  2. “Tesla, at 78, Bares New Death-Beam”, New York Times, July 11, 1934.
  3. “Nikola Tesla Legacy”, Zorica Civric, Museum of Science and Technology, Belgrade, Serbia.
  4. “Nikola Tesla’s Teleforce & Telegeodynamic Proposals”, Leland I. Anderson, Editor, Twenty First Century Books, Breckenridge, Colorado
  5. “Ball Lightning: An Unsolved Problem in Atmospheric Physics”, Mark Stenhoff, 1999, Springer.

(*) Been There Drank There Watched Tango There :)