Da er første versjon av tuneren snekret sammen. Merkelig nok så virket den på første forsøk, men frekvensområdet er noe utenfor det jeg trenger (, tror jeg – juryen har ikke kommet tilbake enda…). Det strekker seg fra ca 40kHz til nesten 500kHz. I tillegg så var jeg så dum at jeg satte inn et en-turns logaritmisk potmeter, hvilket gjør den noe følsom. Tabbe nummer 3 var å sette inn blå, klare LEDs med rimelig smal betraktningsvinkel. Tror det ligger an til en revisjon 2 om ikke så mange timene, men her er resultatet så langt.

Tenkte jeg skulle teste den på sekundærspolen selv om frekvensområdet er noe utenfor det jeg regnet meg fram til. Koblet den ene krokodilleklemma på jordinga i huset og den andre på basen på coilen. Slo av alle lysene i rommet og justerte deretter potmeteret forsiktig inntil LED’ene lyste kraftig opp… Enten fant jeg resonansfrekvensen (de stående bølgene som oppstår ved resonans fører til at spenningen stiger og at LED’ene lyser opp), eller en harmonisk sidefrekvens. Tuneren funker ihvertfall ! :)

Den eneste catch’en er at tuneren rapporterte 143kHz, mens “beregningene” mine indikerte noe i nærheten av 9kHz. Dette er ikke akkurat avrundingsfeil, så jeg tror jeg skal ta en regnerunde til.
En annen forklaring kan være at jeg var i nærheten av coilen selv når jeg forsøkte å finne frekvensen. Coilen + toploaden er veldig følsom for plassering, da andre objekter (inklusive meg selv) påvirker kapasitansen. Ufattelig irriterende at observatøren påvirker forsøk i makroskala når lærebøkene insisterer på at dette kun er kvantemekaniske fenomen ;)

Tror kanskje jeg skal forsøke å montere den slik den faktisk skal stå i det ferdige assemblyet og måle en gang til der. Viser det seg at jeg har funnet riktig frekvens så tror jeg dette heldigvis også er innenfor de mulige designparametrene. Jeg trenger da en primærspole på ca 0.062mH for å få disse greiene til å svinge. Dette burde tilsi en ca 15-20 “viklinger” med oljerør rundt basen på coilen.

Retter uansett en kjempetakk til Terry Fritz for å ha designet denne dingsen !