Dette er kanelboller som smaker slik som de gjorde i drømme når du var 5 år og var på besøk hos mormor – no less. Ikke la deg lure av de bollene du får kjøpt som jeg-er-i-tidsklemma-så-det-er-liksom-helt-ok-med-ferdig pose-mix, dvs der du kun skal tilsette vann og litt fett. Disse smaker som en blanding av tofu og riskjeks og har en tekstur som bedervede mumieører – til sammenligning.

Ingredienser:

 • 150++ gram SMØR
 • 5 dl HELMELK
 • 1,5++ dl SUKKER
 • 1/2 ts sydesalt (læsøsalt funker bra)
 • 2 ts kardemomme
 • 50g SØTGJÆR (Ikke bruk tørrgjær. Dette er djevelens oppfinnelse)
 • 850 g siktet hvetemel
 • 1 egg.

Fyll:

 • 100++ gram romtemperert SMØR
 • 9 ss SUKKER
 • 3 ts kanel

Før du begynner, så setter du stekovnen på 250 grader. Smelt deretter smøret i en kasserolle og tilsett melken. Hvis melken har romtemperatur og du er på ++-siden av smørmengden, så treffer du sannsynlig spot-on når du stikker et termometer oppi kaserollen og kan lese av en temperatur på 37.00 grader. Smuldre deretter gjær opp i blandingen og visp så til all gjær er oppløst.

Bland sukker, mel og kardemomme i en bolle og lag en fordypning midt i. Hell melkeblandingen oppi og elt sammen deigen. Siden du er alene hjemme, så er det helt greit om det glipper et par ytringer av typen “Who’s your daddy ?” og “Oh mama !” mens du holder på med dette, men ikke la det gå for langt. Blir det klissete, så tilsetter du bare litt mer mel.

Nå er det tid for å gjøre klart fyllet. Bland sukker, smør og kanel sammen i en bolle slik at det får en jevn og smidig konsistens.

(Fyll)

Glem alt du har lært om heving av deig og rull deigen ut til en diger Pizza-aktig sak., med en tykkelse på ca en cm. Smør på fyllet og strø gjerne litt ekstra sukker over.

Deretter ruller du hele greia sammen og deler den opp i et passende antall boller. Disse legger du utover på stekeplater som du allerede har smurt med SMØR. , kan du sette bollene til heving oppå ovnen, der det er godt og varmt. Legg et lite bakeklede over, slik at det ikke trekker på de små tandre bollene.

Etter 30-45 minutter så kan du titte litt på dem. Hvis de har vokst seg enormt store, så er de klare for steking. Er de like store som de var når du satte dem til side, så ligger ikke dette for deg, og jeg vil anbefale deg å heller gå på butikken slik at du kan lide deg gjennom tørr bollemix – du fortjener ikke bedre.

Nuh – nuh skal det pensles. Dette er kritisk ! Visp sammen et egg og dra fram en egnet matpensel. Pensle toppen og kantene på hver bolle og så smeller du dem inn midt i ovnen. La dem stå 5-6 minutter før du tar dem ut. Legg dem over på en rist for avkjøling og pass på at du ikke brenner deg på karamellisert sukker som evt måtte renne av (Dette gjør fryktelig vondt, og siden du er alene hjemme, så er det ingen som kan trøste deg)

 Etter avkjøling, så tar du fram et egnet fat. Legger 3-4 boller på dette og tar med deg inn i stua sammen med en halv liter med iskald cola med et berg av is oppi. Deretter slår du på TV’en. Bon apetit !

PS: De bollene du ikke spiser, legger du i kakebokser som du merker med “spiker, beslag og kjedelige manneting”, slik at ikke ungene finner dem.