Hovedsikringer som ryker er forferdelig irriterende. Jeg jobber gjerne med prosjektene i kjellern, og skvetter like mye hver gang det schmeller i sikringsskapet og det blir stummende mørkt. Deretter er det å ta runden med å resette klokkene på komfyr, mikrobølgeovn, restarte oppvaskmaskiner, vaskemaskin og tørketrommel.

Heldigvis finnes det folk som ikke bare irriterer seg over problemene, men som også løser dem. Jeg er litt usikker på hvem jeg skal kreditere her, men jeg fant ihvertfall noen som hadde samme problem som meg (men da i audio-sammenheng…!), og som hadde publisert en “smooth start”-krets for digre ringkjernetrafoer
(http://mitglied.lycos.de/Promitheus/delay_circuit_for_toroids.htm)

Kretsen var såpass enkel at det kun noen timer fra delene ankom i postkassa til vi hadde et fungerende kort. Prinsippet er at det i oppstartsøyeblikket er koblet en effektresistor i serie. Umiddelbart etter power-on, så kobles et rele inn som kortslutter effekt-resistorene.

kretsen montert inne i kabinettet til variac’en

Det som skjer når jeg nå skrur på strømmen på powersupplyet, er ikke at det blir stummende mørkt, men at jeg hører et behagelig “hifi-rele”-klikk umiddelbart etter oppstart.  Igjen tar jeg meg selv i å være litt forundret over at ting faktisk funker…

Link til video av test:
http://www.timeexpander.com/media/video/powersupply.mpg
(Legg merke til det behagelige klikket umiddelbart etter at jeg vrir om bryteren)