Fikk et innfall om at det kanskje var en fin kveld å fyre opp coilen i kveld. Jeg stakk derfor ut og plantet et 1 meter langt kobberrør ned i leirjorda bak garasjen. Dette for å bruke som RF-jord. Var litt nervøs, da kabel-TV-traseen til nabohusene går like i nærheten. Var litt redd for å treffe steiner, men det gikk rimelig greit (møtte bare litt motstand…). Dro deretter frem hageslangen og lot vannet renne over området en periode for å sørge for best mulig kontakt.

Jeg monterte så det nye RFI-filteret (i revers) i kontrollboksen min. Deretter var det bare å dra med seg de 4 hovedkomponentene opp i garasjen. Plugge i strømmen, slå på poweret, og saaaaakte begynne å vri “knotten” på variacen.

Det ser faktisk ut til at matematikken, tuneren og målinger med scope har gitt resultater. Coilen våknet med et brøl, og skjøt 40-50 cm lange streamere fra breakoutpunktet på toploaden. Det aner meg at det er mer å hente her iom at jeg bare kan åpne gnistgapet litt mer og få større bang, men pga at det er rimelig perfekt matching av kondensator og powersupply, så lades kondensatoren resonnant, og spenninga kan fort skyte såpass dramatisk i været at ting bryter sammen. Tror kanskje jeg sparer dette eksperimentet til et fuktig nachschpiel.

Klikk på det lett kornete bildet under for en begrædelig MPG1-versjon av seansen (Noen som kan låne ut et HD-kamera i noen minutter) ? (Anbefaler forøvrig at lyden skrus opp til maks, og at filmen vises i fullscreen).

Nysjerrige kan få en live-demo i garasjen ved passende anledning.

Jeg måtte selvfølgelig gjøre den klassiske lysrør-testen også. La et lysrør 1,5 meter fra coilen, og feltet fra primærspolen var nok til at dette begynte å lyse uten at det var i kontakt med noe. Like spooky hver gang :)

Anser meg nå ferdig med TC-prosjektet, og vi får finne noe nytt å henge fingrene i i ledige kveldstimer.