Har du lyst til å bygge din egen batteri- eller spenningsindikator, så kan jeg varmt anbefale LM3914. Dette er en enkel liten IC beregnet for å drive bargraph-displayer enkeltvis eller i kjede. Skjemaet under viser den enklest mulig konfigurasjonen, der antall støttekomponenter er holdt til et minimum.

Du kan bruke den interne spenningsreferansen på 1.25V, eller en ekstern som maksimalt er 1,5V under drivspenninga. Hvert punkt på displayet utgjør da 1/10 av spenningsreferansen. Ved å bruke den interne, så vil hvert punkt på displayet tilsvare 0.125V. Enkleste måte å skalere ned signalet på pinne 5, er å bruke en enkel spenningsdeler. I eksempelet under, så vil 10 lysende punkt tilsvare 450Vish (hvis jeg har regnet rett…)

Ved å koble sammen pinne 3 og 9, så går chippen i bargraph-modus (som et lysende søylediagram). Ved å koble fra pinne 9, så går den i dot-modus, der kun en LED lyser.

 (lite bug i skjemaet over. pin 19 skal være pin 1)

 

(ladningsindikator)

Det jeg ikke tenkte på før i går, var hvor helsosamt det var å putte halvledere et par cm unna et pulserende magnetfelt fra helvete. I fall dette skulle vise seg å bli et one-shot-device, så må jeg kanskje vurdere litt skjerming her og der…

Ellers, så blir det en liten pause i prototypinga i et par dager. Varmekolben til extruderen i  Makerbotten døde, og jeg venter nå på reservedeler. FedEx brukte ca ett døgn fra USA til Norge. Antar at Bring trenger 7-8 virkedager dager på å få fraktet ilpakken fra Oslo til Trondheim…