Av og til skulle jeg ønske  at ting var enkelt. Jeg visste vel egentlig dette innerst inne allerede, men bare den første av prosessene et stakkars tobakksblad må gjennom etter innhøsting er ganske innfløkt.

Du kan begynne å høste blader når de viser tegn til å bli gule, eller “nervene” i bladene begynner å bli hvite. Deretter skal de gjennom et uttall prosesser før de kan bli til sigarer eller snus.

Du trodde kanskje at tørkingen kun involverte å henge opp bladene over ei klessnor inne på vaskerommet ? Og så ta dem ned igjen når de var tørre ? Not so. Under tørkingen, så skal det skje en del kjemiske forandringer i bladene. Som et resultat av disse forandringene, så ser man også en fargeforandring fra grønn mot gul eller brun.

En temperatur- og fuktighetsmåler er et must. I starten av tørkeprosessen skal den relative fuktigheten være oppunder 90%. Når den ønskede fargen er oppnådd, så økes luftgjennomstrømningen, slik at den relative luftfuktigheten går ned mot 85%. Ved slutten av tørkeprosessen ønskes en luftfuktighet på 50-60%. Prosessen tar 40-60 dager.

Tørkingen kan ansees for å være ferdig når bladene ikke lenger kjennes fuktige, men fremdeles er så myke at de kan klemmes sammen i hånda uten at de går i oppløsning. Dvs hvis du ender opp med hånda full av  noe som ligner tørket oregano, så har du høyst sannsynlig gjort noe feil.

Skal du lage sigarer, så bør tobakken fermenteres to ganger (avbrutt av en liten hvileperiode på noen dager), deretter tørkes igjen, for så å lagres i minimum 3 år. Enkelte sigarer er laget av 50 år gammel tobakk (, så nå kan du angre på at du kastet kassa du fant på loftet, som var smekk full av tobakk, som bestefaren din hadde laget under krigen). Tobakk er en av de få produktene som forbedres gjennom aldring.

Under fermenteringen, så skal tobakksbladene svette ut ammoniakk. Før den første fermenteringen, så pakker du bladene i “små” stabler (gavillas), kanskje en meter eller så høye. Fermenteringen varer i ca 30 dager, og temperaturen skal ikke overstige 35 C. Etter dette trinnet, så er det på tide å fjerne ribber og stilker fra bladene. Deretter pakkes de på nytt for den kritiske andre fermenteringen. Du pakker da bladene i såkalte burros (baller på opp til fem tonn). Den andre fermenteringen tar ca 60 dager, og her skal ikke temperaturen overstige 43 grader. Under den siste fermenteringen, så omdannes stivelse i bladene til sukker, tobakken mørkner, aroma utvikles og den antar sin endelige karakter.

Hvordan disse prosessene skaleres ned til individuell “matauk”-skala er en utfordring. Blingser du på noe, så vil du fort ende opp med en inkubator for muggsopp eller bakterier.

Har du likevel litt medvind (med riktig fuktighet), så er du klar for å begynne å produsere snus. Pr.  gram tobakk, så trenger du ca 400 mg vann, 30 mg glycerol (fuktighetsbevarende middel), 25 mg natriumklorid (smaksforsterker), 20 mg natriumkarbonat (surhetsregulerende middel), samt smakstilsetning. Vi får komme tilbake til detaljene til høsten.