ble ferdig i dag. Jeg brukte ca 10% av tobakkspulveret og endte opp med 215 g ferdig snus.  Oppskriften min er som følger:

Fase 1:

  • 100 g tobakkspulver fra egen hage ;)
  • 2 dl vann
  • 15 g salt.

Kok opp vannet. Løs opp saltet i vannet og bland inn i tobakkspulveret. Bland godt, slik at det ikke er noen tørre klumper i massen. Sett dette i ovnen på 80 grader i 36-48 timer. Bruk et steketermometer for å verifisere at du har korrekt temperatur.

Fase 2:

  • 5 g natriumkarbonat
  • 0,5 dl vann
  • Aromastoffer og fuktighetsbevarende middel

Kok opp vannet og løs opp natriumkarbonat i vannet. Bland godt i inn snusmassen ( Natriumkarbonat hjelper til med å frigjøre nikotin og gir snusen “bite”).

Aroma:

Her er det i utgangspunktet bare fantasien og smaksløkene som setter grenser (*). De aromastoffene jeg har benyttet i denne batchen er:

  • 2 stk stjerneanis. Knus disse i morter.
  • 2 ts lakrisrotpulver.
  • 0,5 ml limeolje løst i 100 ml glyserol. (*)
  • 0,25 ml bergamottolje løst i de samme 100 ml glyserol (*)

*) Jeg har valgt å bruke limeolje og bergamottolje. Disse oljene må under ingen omstendigheter brukes i konsentrert form, så jeg har derfor blandet dem med glyserol først. Ved så å ta 10 ml fra glycerolen etter utblanding med oljer, så ender jeg opp med en passe mengde fuktighetsbevarende middel, og samtidig en forsvarlig fortynning av de eteriske oljene.

Etter å ha prøvesmakt et par runder i dag, så har jeg konkludert med at det a) smaker snus, og b) inneholder nikotin. Det ikke finnes snev av noen “grønne” bismaker, eller usmak. M.h.t. aromaene, så kunne jeg sikkert fremheve bergamott- og lime-tonene litt mer, men det er innen rekkevidde. Vurderer også å øke dosen med natriumkarbonat noe i neste batch.

Sånn helt på tampen, før jeg erklærer total seier, så hadde det vært svært interessant med en sammenligning av TSNA-nivåene i denne snusen og ett eller flere kommersielle snusmerker. Det hadde kanskje vært for mye å håpe på at en av leserne mot formodning skulle jobbe i en analyselab med en disponibel gasskromatograf / massespektrometer ?