Hva er dødelig for fugler og fremkaller influensalignende symptomer hos mennesker ? Riktig svar er “fugleinfluensa – og ubetenksom omgang med PTFE”  (PTFE markedsføres forøvrig av DuPont under merkenavnet “Teflon”).

I tilfelle du lurer på hva stekepanna di sannsynligvis er belagt med, så kan jeg opplyse om at det er samme materiale, som på bildet.

Stoffet heter PTFE, og er en termoplast som spaltes i en del litt mindre hyggelige stoffer ved ikke spesielt  høye temperaturer. Planlegger du seriøs biffsteking eller (gud forby) lett fritering i oljer som tåler 260 grader og over, så ville jeg flyttet kakadueburet et godt stykka unna komfyren, samt satt kyllingene mine fri – samtlige kyllinger. Ikke bare løper du risikoen ved å bli fuglemorder, men du har også et helt glitrende utgangspunkt for å kunne produsere noen relativt potente drivhus- og stridsgasser kun ved hjelp av bestemors Aga og den nye stekepanna du fikk til jul.

Enkelte av spaltningsproduktene er ikke spesielt nedbrytbare. De akkumuleres i kroppen – og blir der. Tørrkoker du en teflonpanne, så er dette noen av stoffene du kan ende opp med:

“At least four of these gases are extremely toxic – PFIB, which is a chemical warfare agent 10 times more toxic than phosgene (COCl2, a chemical warfare agent used during World Wars I and II), carbonyl fluoride (COF2 which is the fluorine analog of phosgene), MFA (monofluoroacetic acid) which can kill people at low doses, and HF, a highly corrosive gas.” [1]

Dette er ganske heftige kjemikalier og DuPonts egne kjemikere hadde i 1968 mye moro med å gjennomføre eksperimenter der de tok livet av rotter med dem.

Nuhvel,

Jeg skulle egentlig skrive en oppdatering på 3D-printer-prosjektet, nå som jeg har en fet teflon-stav fra Korea liggende på pulten min. Den skal / skulle / kunne ha blitt en sentral komponent i extruderen min, men iom at høy temperatur og plast er en combo som er verdt å google før man begynner å eksperimentere, så gjorde jeg nettopp det…

Jeg registrerer at pannetemperaturen ved steking av biff er i området 200-230 grader. I teorien, så burde jeg derfor ikke eksponere meg for større risiko ved å kjøre extruderen enn det en jeg gjør ved å svinge stekepanna. I teorien.

PS. PTFE-liner er det innerrøret som du finner i 95% av alle reprap-extrudere og J-Head hotends.

PPS. Hvorfor har ingen noengang gjort en studie med tittelen “Environmental impact of cow farts vs pyrolysis of teflon coated frying pans in burger flipping joints ?”.

[1] http://www.ewg.org/research/canaries-kitchen/teflon-offgas-studies

[2] http://www.youtube.com/watch?v=HoYJh6ZRj8o (Jepp, jeg har den orginale fleksidisken :))