Gentlemen, prepare your hipster pipes !

Jeg er innbitt ikke-røyker, men det betyr ikke at jeg ikke har lov til å dyrke tobakk – tror jeg. Noen må tross alt ta ansvar for å holde kulturarven levende mens byråkrater og lovgivere danser i ring rundt bokbålene sine. For min del kan de danse i vei. Jeg har svart belte i kultivering av trass. Jeg har også oppdaget archive.org.

Jeg føler at jeg har foredlingsprosessen for snus sånn noenlunde under kontroll, så i år får derfor pipetobakk og sigarer prioritet.

Å avdekke esoteriske foredlingsprosesser, bedrive mythbusting, samt lete i over hundrede år gammel litteratur er utrolig morsomt. Faktisk mer så enn å slenge seg ned på sofaen for å se på politikerdebatter om tobakkslovgivingen etter endt arbeidsdag.

Plantene ble i år dyrket på samme måte som året før. Jeg gikk i år utelukkende for Havana Gold Leaf og frøene som gikk i jorda var høstet fra en av plantene i fjor.

Takket være den fantastiske sommeren og høsten vi har hatt, så nådde plantene mannshøyde i juli, og  fargemodningen gikk ganske radig unna etter innhøsting. Bladene fikk likevel henge mørkt og under tak i ca 8 uker.

Den enkleste pipetobakken du kan lage er “Cavendish”. Dette er en tobakk som gir en lett mild røyk, og som er svært lett å smakssette. Du kan benytte en hvilken som helst tobakksplante, da navnet kun referer til foredlingsprosessen og skjæringen av tobakken.

De modnede bladene ble dampet i 7 timer. Plantene skal ikke være i kontakt med vannet under dampingen. Aromaer kan tilsettes vannbadet. I dette tilfellet, så valgte jeg vaniljestang og jamaica-rom. Etter endt prosess, så har de skiftet farge til mørkt brune eller, hvis du har dampet lenge nok, helt svarte. Konsistensen er omtrent som kokt spinat.

Bladene ble så tørket og rullet sammen til en ball før de ble presset til en blokk mellom to eikeplanker med help av tvinger. Etter noen timer, så ble blokken skjært opp og snittet.

Produktet under lukter vanilje og tørket frukt. Over en gassflamme, så produseres en mild røyk som lukter som tradisjonell handelsvare.

Hvis jeg tar inn arbeidstimer og lesetid i kostnadskalkylen, så er det du ser på bildet over sannsynligvis en god del dyrere enn safran. Tenker den skal få lagres i et luftett glass og luktes på fra tid til annen. Man er jo tross alt ikke-røyker.

Next: Sigarer – slik de egentlig lages.