3D-printere var inntil ganske få år siden forbeholdt proffmarkedet og var svært kostbare. Teknologien er nå mainstream og kan handles over disk, til en relativt rimelig penge, på linje med annet hobbyverktøy. Det er fremdeles et ganske stort gap mellom forventninger og ytelse/brukervennlighet, men det vil etterhvert lukkes. Konkurransen mellom leverandørene er nå så hard, og marginene så lave at de gjenstående differensierende faktorene mellom leverandørene er driftsstabilitet og brukervennlighet. Ikkeno stress. Markedskreftene fikser resten. Vi er over kneika.

CNC-maskiner har vært på markedet mye lengere enn 3D-printere. Det samme har laserkuttere. Disse tre teknologiene, sammen med en elektronikklab danner fundamentet i et hvert makerspace / FabLab sin digitale fabrikasjonevne.

Laserkuttere er mekanisk enklere enn 3D-printere. Til tross for dette, så er de fremdeles svært dyre. Du kan handle en “spennende” billigversjon fra Kina, eller gå for en litt mer anerkjent leverandør, der du slipper utfordringer med sånt som “kinesisk printerdriver, som kun støtter utdødde operativsystem”. Du har da enda ikke handlet kjøleutstyr, kompressor etc, men har allerede lagt ut minimum 40K. Går du for merkevare, så har du lagt ut 80K+. Jeg mistenker at leverandører av laserkuttere opererer med betydelig større marginer enn leverandører av 3D-printere og CNC-maskiner.

Hver fiber i kroppen skriker nå “IKKE GJØR DETTE HJEMME!”, men jeg gjorde likevel en liten sourcing-øvelse mht hva det ville koste å skru sammen en laserkutter fra scratch. XY-steget og kabinett er ikke mer komplekst å bygge enn en litt stor 3D-printer. Laser-rør, optikk og power er lett tilgjengelige komponenter.

Jeg har nå regnet litt, og har vanskelig med å forstå hvordan dette skal bli dyrere å sette sammen enn en GD III 3D-printer.

Øvelsen er ikke helt ufarlig, så sikkerhet m.h.t. både konstruksjon, test og drift, er prioritet nummer 1. Jeg har de siste dagene diskutert litt med co-konspiratør Bjørn Borud, og jeg har vel en viss følelse av at dette er noe det burde være mulig å få til i god tid før Maker Faire 2016.

I parallell med dette, så går det nå en intern fundraiser i Hackheim for å finansiere en kommersiell laserkutter. Vi er litt over halvveis til målet, men er avhengig av donasjoner fra medlemmer, og gjerne også eksterne sponsorer for å komme helt i mål. Har du lyst og mulighet til å støtte en god sak, så ta kontakt med noen i kjernen i Hackheim – her. Hackheim er en stiftelse og en ideell organisasjon. Donasjoner gjøres enkelt i moderne valuta, som Bitcoin, Litecoin eller gjennom mer tradisjonelle betalingsmekanismer som PayPal. Er du skikkelig old school, så tilbyr de også mulighet for å overføre direkte til bankkonto :)

Er du nysgjerrig på hva en FabLab innebærer, så kan du ta en titt på MIT sin handleliste for å få FabLab 2.0-status. Ta også gjerne et litt kritisk blikk på din kommune sitt kulturbudsjett for 2016, ring deretter din representant og spør om offentlig utsmykning og fotball er rasjonelle områder å bruke penger på nå som oljeprisen er under 50 dollar fatet. Resesjonen er over oss og tsunamien av bedriftshavarier, som følger som en konsekvens av dette, har ikke engang truffet land enda.  Politikerne står på stranda og peker istedet på ting de forstår. Å gjøre det litt lettere for generasjonen som kommer etter oss mht å faktisk realisere politiske buzzord som “Innovasjon” også faktisk adressere, eller til og med besvare spørsmålet; “hva fan skal vi gjøre etter oljen ?!?” – burde ikke være for mye forlangt. Istedet, så drysser de penger over folk som leker med ball og henger opp nye bilder på kontorene.

HeNe-rør fra "hologramperioden" min. CO2-røret blir _noe_ større ;)

HeNe-rør fra “hologramperioden” min. CO2-røret blir _noe_ større ;)